Zeleninová SAMOSA

Tentokrát jsme si pro vás připravili trochu náročnější recept.

Samosa má neskutečné množství variant, a patří mezi základní indické jídlo. Jestli budete při přípravě dostatečně trpěliví, výsledek vás více než příjemně překvapí :)

1654-461x346

INGREDIENCE:

  • 250g hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce rostlinného oleje (nejlépe kokosového)
  • 1 vejce
  • 75-150 ml teplé vody

 

Na náplň:

  • 2 velké brambory, oloupané
  • 2 velké mrkve, jemně nakrájené
  • 2 polévkové lžíce rostlinného oleje
  • malá cibule, jemně nakrájená
  • ½ lžičky kurkuma
  • 2 lžičky garam masala
  • 1 lžička semena černé hořčice
  • 1 lžička soli
  • ½ lžičky čerstvě mletého černého pepře
  • 4 stroužky česneku, jemně nakrájené
  • 1 zelené chilli, semínka odstraňte a jemně nakrájejte
  • 10 listů kari, jemně nasekaných (ale obejdete se i bez nich)
  • 75g rozmraženého nebo čerstvého hrášku
  • 1 lžička citrónové šťávy
  • hrst čerstvých nebo sušených koriandrových listů

 

 

POSTUP PŘÍPRAVY:

Těsto připravíme tak, že smícháme mouku a sůl v misce, přidáme olej a vaječný žloutek. Vše smícháme dohromady a vytvoříme směs podobnou strouhance. Postupně přidáváme teplou vodu a důkladně mícháme, abychom vytvořili hladké těsto. Nemusí se nutně spotřebovat všechna voda.

Z těsta uděláme kouli, zabalíme do mikrotenového sáčku a na nejméně půl hodiny dáme do lednice.

Náplň vytvoříme z uvařených brambor nakrájených na malé kostičky, a uvařené mrkve, také nadrobno nakrájené. Obojí po uvaření dáme stranou a necháme pořádně vychladnout.

Na středním ohni zahřejeme dvě polévkové lžíce rostlinného oleje ve velké pánvi a přidáme cibuli, kurkumu, garam masalu, hořčici, sůl a černý pepř. Smažíme asi 8 minut, dokud cibule není sklovitá a koření se nerozvoní.

Potom vmícháme česnek, chilli, lístky kari, brambory a mrkev a vaříme dalších 10 minut. Pak smícháme s hráškem a vaříme 2-3 minuty. Pokapeme citrónovou šťávou, přimícháme listy koriandru a necháme vychladnout.

Následně nakrájíme těsto na šest kusů. Z každého kusu vyválíme kruh, který následně rozřízneme na dva polokruhy. Vezmeme polokruh a složíme do kuželu/jehlanu. Důkladně upěchujeme okraje, aby se dobře spojily a zůstala volná jen jedna strana.

Volnou stranou naplníme těsto náplní cca do poloviny a opět velice důsledně uzavřeme. (Opravdu pevně zatlačte.)

Pak celou samosu potřeme rozšlehaným vaječným bílkem.

 

Na pánvi rozpálíme olej. Samosu smažíme cca 4-5 minut z každé strany tak, aby se těsto pořádně usmažilo a samosa byla zlatavá. Přebytečný olej nechte odkapat.

Dobrou chuť :)

 

Dá se podávat jek teplé tak i studené. V lednici vám vydrží 2-3 dny a uvidíte, že se do samosy brzo zamilujete. Náplň následně můžete měnit a tady se už fantazii meze nekladou.