Zeleninová SAMOSA

Tentokrát jsme si pro vás připravili trochu náročnější recept.

Samosa má neskutečné množství variant, a patří mezi základní indické jídlo. Jestli budete při přípravě dostatečně trpěliví, výsledek vás více než příjemně překvapí :)

1654-461x346

INGREDIENCE:

  • 250g hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce rostlinného oleje (nejlépe kokosového)
  • 1 vejce
  • 75-150 ml teplé vody

 

Na náplň:

  • 2 velké brambory, oloupané
  • 2 velké mrkve, jemně nakrájené
  • 2 polévkové lžíce rostlinného oleje
  • malá cibule, jemně nakrájená
  • ½ lžičky kurkuma
  • 2 lžičky garam masala
  • 1 lžička semena černé hořčice
  • 1 lžička soli
  • ½ lžičky čerstvě mletého černého pepře
  • 4 stroužky česneku, jemně nakrájené
  • 1 zelené chilli, semínka odstraňte a jemně nakrájejte
  • 10 listů kari, jemně nasekaných (ale obejdete se i bez nich)
  • 75g rozmraženého nebo čerstvého hrášku
  • 1 lžička citrónové šťávy
  • hrst čerstvých nebo sušených koriandrových listů

 

 

POSTUP PŘÍPRAVY:

Těsto připravíme tak, že smícháme mouku a sůl v misce, přidáme olej a vaječný žloutek. Vše smícháme dohromady a vytvoříme směs podobnou strouhance. Postupně přidáváme teplou vodu a důkladně mícháme, abychom vytvořili hladké těsto. Nemusí se nutně spotřebovat všechna voda.

Z těsta uděláme kouli, zabalíme do mikrotenového sáčku a na nejméně půl hodiny dáme do lednice.

Náplň vytvoříme z uvařených brambor nakrájených na malé kostičky, a uvařené mrkve, také nadrobno nakrájené. Obojí po uvaření dáme stranou a necháme pořádně vychladnout.

Na středním ohni zahřejeme dvě polévkové lžíce rostlinného oleje ve velké pánvi a přidáme cibuli, kurkumu, garam masalu, hořčici, sůl a černý pepř. Smažíme asi 8 minut, dokud cibule není sklovitá a koření se nerozvoní.

Potom vmícháme česnek, chilli, lístky kari, brambory a mrkev a vaříme dalších 10 minut. Pak smícháme s hráškem a vaříme 2-3 minuty. Pokapeme citrónovou šťávou, přimícháme listy koriandru a necháme vychladnout.

Následně nakrájíme těsto na šest kusů. Z každého kusu vyválíme kruh, který následně rozřízneme na dva polokruhy. Vezmeme polokruh a složíme do kuželu/jehlanu. Důkladně upěchujeme okraje, aby se dobře spojily a zůstala volná jen jedna strana.

Volnou stranou naplníme těsto náplní cca do poloviny a opět velice důsledně uzavřeme. (Opravdu pevně zatlačte.)

Pak celou samosu potřeme rozšlehaným vaječným bílkem.

 

Na pánvi rozpálíme olej. Samosu smažíme cca 4-5 minut z každé strany tak, aby se těsto pořádně usmažilo a samosa byla zlatavá. Přebytečný olej nechte odkapat.

Dobrou chuť :)

 

Dá se podávat jek teplé tak i studené. V lednici vám vydrží 2-3 dny a uvidíte, že se do samosy brzo zamilujete. Náplň následně můžete měnit a tady se už fantazii meze nekladou.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení