Tradiční indický chléb chapati

Dnes Vám konečně zkusím prozradit, jak se připravuje tradiční indický chléb „chapati“.

Indické placky se jí v podstatě ke všemu, všemi druhy „kari“ počínaje a polévkami konče. Jsou naprosto nedílnou součástí indické kuchyně.

Připravit těsto je velice jednoduché – jak sami uvidíte. Trocha praxe je pak zapotřebí k vytvoření a nafouknutí samotné placky, ale párkrát si to vyzkoušíte a budete to umět :o) V Indii je dělají všechny správné hospodyňky, ale umí je připravit i odrostlejší děti, mladí muži, kteří žijí sami a vlastně téměř každý Ind. Tak vzhůru do toho.

 

INGREDIENCE: 

  • 2 hrnky celozrnné pšeničné mouky
  • 1 lžička soli
  • 1 polévková lžíce oleje
  • ½ hrnku vody (abychom vytvořili správně jemné, ale pevné těsto)
  • mouku na válení
  • ideálně vál, váleček, pánvičku a sporák s přímým plamenem (bohužel na sklokeramické desce si chapati nepřipravíte)

 

POSTUP: 

Nejprve dáme mouku do nádoby, přidáme olej a sůl. Postupně přidáváme vodu a vytváříme těsto, které by se nemělo lepit, ale mělo by být vláčné. Přípravě těsta opravdu věnujte dostatečnou pozornost. Až bude těsto správně vypracované, rozdělte jej na cca 8 ks stejně velkých kuliček. Z těch nejprve pomocí prstů a následně pomocí válečku vytvarujte tenké placky (je nutno dostatečně pomoučit vál i placku). Zahřejeme plochou pánev a placku na ni položíme, když začne hnědnout a dělat se na ní „puchýřky“ tak jí obrátíme. Nakonec ji dáme nad přímý oheň, který ji pomůže správně nafouknout a oddělit obě strany placky. Po nafouknutí (v případě nouze a tehdy, když není k dispozici plamen, se dá jakž takž nafouknout i na pánvi) položíme placku na talíř a potřeme ji malým množství ghí (nebo másla).

V lednici Vám vydrží 2 -3 dny a dají se i zamrazit.

Tak dobrou chuť a mrkněte na videa, jak chapati dělají kluci v Indii :o)