Indický rýžový puding

Hledáte tip na rychlý, lehký dezert nebo sladkou snídani? Vyzkoušejte rýžový puding po indicku podle Sedmi sester a dochuťte/dozdobte si sami dle vlastní chuti. Využít můžete rozpuštěnou čokoládu, ovoce, skořici nebo med.

Tento recept ocení dospělí stejně jako děti :)

 IMG_3690

INGREDIENCE:

  • 0,75 l mléka - je možné použít klasické kravské mléko, nahradit ho rostlinným (např. kokosovým) nebo zkombinovat kravské a rostlinné mléko
  • 0,25 l vody
  • 1-2 lžičky cukru nebo medu
  • 2-3 lžičky skořice
  • špetka soli
  • 300-400g rýže - doporučujeme jasmínovou rýži, která je jemná a hezky lepí

 

POSTUP:

Nejprve nalijte do hrnce mléko a vodu a promíchejte. Přidejte rýži, špetku soli, cukr/med a mletou skořici. Skořici je lepší sypat přes sítko, vyhnete se hrudkování. 

Mléčnou směs s rýží promíchejte a dejte vařit na střední plamen, dokud rýže nezměkne. Puding pravidelně míchejte a hlídejte, aby se nepřipálil. Mléko má tendenci se snadno a rychle přichytávat. 

Mezitím si můžete připravit mističky na uvařenou rýži. Mističky můžete vymazat kokosovým olejem a dát na chvíli do ledničky, aby se vám puding později lépe vyklepával. 

Uvařenou rýži následně rozdělte na 4-5 porcí do připravených misek. Ty je lepší neplnit až do vrchu, budou se vám lépe vyklepávat.

Rýžový puding v mističkách dejte do ledničky a nechte rýži zcela vychladnout. Pak obraťte mističky na malý talířek, podtácek. Posypte cukrem se skořicí, pokud chcete, přidejte trochu medu nebo rozmačkaných lesních plodů.