Příběh Sedmi sester aneb naše cesta ke koření Made in India

Dlouho jsme vybírali kořenáře, se kterým budeme chtít v Indii spojit své jméno. Měli jsme několik základních požadavků: musíme znát původ a mít možnost sledovat celou výrobu koření a kořenících směsí, toužili jsme po fairtrade koření a především jsme chtěli přispět na dobrou věc.

Chtěli jsme vědět, že nákupy, respektive naše peníze, budou pro indické partnery nejenom zdrojem příjmu, ale zároveň podpoří v růstu skvělý nápad, čin nebo hodnotný produkt. Rozhodli jsme se pomoci tam, kde vidíme přesah. Hledali jsme spolupráci, která ovlivní více než jednoho obchodníka nebo jednu farmu s kořením...

2018_08_06 - Jodhpur - MVSpices (5)

 

Erika se hned při své druhé cestě do Indie seznámila s mladou prodavačkou koření, které všichni říkali Niky. Její voňavý krámek jí okouzlil. "Když jsem se tehdy vrátila domů, mile mě překvapilo, že jsem dostala do mailu recepty a návody, jak koupené koření používat. Byl to tak jiný, zcela osobní přístup, že jsem Niky začala vyhledávat při každé své cestě do Indie. Začala jsem se od ní pomalu učit její znalosti o koření, jeho léčebných účincích, postupech výroby a míchaní směsí. Asi až po roce jsem zjistila, že se Niky vlastně nejmenuje Niky ale Kavita."

Později jsme zjistili, že je Kavita z rodiny Mohonal Verhomal, která přesně splňuje všechny naše požadavky na dodavatele koření pro Made in India. A tady je její příběh.

2018_08_06 - Jodhpur - MVSpices (3)

 

Tato úžasná rodina se postavila všem indickým zvyklostem, aby vybudovala něco zcela jedinečného. Mohonal Verhomal byl z dlouhé linie zpracovatelů a obchodníků s kořením, ale právě jemu se podařilo proslavit město Jodhpur jako město koření.


Jodhpur je velmi suché místo na okraji Thárské pouště a snad pro žádné koření či bylinky tu není dostatečně úrodná půda. Mohonal se tedy rozhodl, že objede celou Indii, shromáždí všechny druhy koření, které se v Indii pěstují a z koření si začne sám připravovat směsi pod názvem MASALA a CURRY.

Od začátku dbal na to, aby jednotlivé plodiny pocházely z ekologických pěsteben a sám si hlídal proces sušení. Především proto, aby se koření dalo dlouhodobě uchovávat.

Začal jednotlivá koření míchat a měl tak vynikající čich a chuť, že se jeho směsi postupně stávaly velice známými. Jeho cílem však bylo zpřístupnit indickou kuchyni především cizincům, kteří nemají přístup ke všem ingrediencím a sami si koření nenamíchají.

Díky jeho masalám začalo být možné připravit vynikající indické jídlo kdekoli na světě. Není se tedy čemu divit, že se stal známým nejen v Jodhpuru a Indii, ale i celosvětově. Doporučovaly ho např. Lonely Planet, Footprint apod. Mohonal také přidával k jednotlivým kořením recepty s popisem, jak směs využít.

V neposlední řadě začal míchat také speciální léčivé směsi, kterými pomohl mnoha nemocným. 

Mohonal ale bohužel v září 2004 zemřel. Zůstala po něm manželka a jejich 7 dcer. Pokrokový otec by asi nikdy nevěřil, co jeho předčasný odchod způsobí. 

2018_08_06 - Jodhpur - MVSpices (13)


Jak jistě tušíte, v Indii je silně maskulinní společnost a ženy jako obchodnice, ekonomky či ženy pracující v turistickém ruchu jsou stále něco nepřijatelného.

Manželka Bhagwanti bojovala téměř 10 let za to, aby manželův obchod s kořením mohla převzít ona a její dcery. Sice se jí to nakonec povedlo, ale všechny „holky“ za to zaplatily.

Ze sedmi sester se vdaly pouze 3. Místní u nich odmítli nakupovat a jsou v podstatě závislé na prodejích cizincům. Několikrát jim byly zapálené sklady s kořením a přišly o značnou část svých zásob. Bylo jim vyhrožováno, snažili se je násilím provdat. Zakázali jim chodit do chrámu...


Ty nejhorší časy jsou už naštěstí pryč a těchto osm úžasných žen to zvládlo! A tohle je příběh, který nás chytil za srdce. Proto nám dává ohromný smysl spolupracovat právě s nimi a pomoct v Indii šířit myšlenku rovnoprávnosti mužů a žen.

Dnes už i vy svým nákupem pomáháte této nebojácné rodině plnit sen o ryze ženské, rodinné firmě.