Paneer - indický sýr

V indické kuchyni se často setkáváme s jediným sýrem, který se běžně v Indii konzumuje. Nesetkáte se zde se sýry typu gouda, ementál či mozzarella. Plátkové sýry nebo „mazací sýry“ v Indii máte šanci potkat tak maximálně v některých hotelech evropského typu.

To, co je ale nedílnou součásti indické kuchyně je Paneer. Používá se v mnoha receptech a je jednou z největších pochutin orientální kuchyně a využijete jej například v receptu na Palak Paneer :)

Pojďte se podívat na to, jak si ho můžete doma připravit sami. 

 
paneer

INGREDIENCE:

  • 6 dílů mléka (ideálně domácí nebo alespoň plnotučné)
  • ½ dílu vody
  • ¼ dílu citronové šťávy

 

POSTUP:

Do hrnce s tlustým dnem dáme mléko a za stálého míchání ho přivedeme k varu. Když mléko začne bublat, pomalu do něj vléváme vodu s citronovou šťávou. Jakmile se mléko začne srážet, stáhneme oheň.

Sražené mléko ještě chvíli mícháme a pak jej procedíme přes utěrku rozloženou v cedníku. Zbyde nám jen taková tvarohovitá hmota.

Tu propláchneme studenou vodou – je třeba se zbavit citronové chuti. Pak z hmoty přes utěrku vymačkáme zbytky vody.

Hmotu splácneme do kuličky a dáme na talíř. Přimáčkneme něčím těžkým na cca hodinu, aby se paneer stal kompaktnějším.

Následně lze paneer použít na přípravu dalších pokrmů. Dá se také skladovat v ledničce a používat postupně.

 

Abyste viděli, jak je výroba Paneeru jednoduchá, natočili jsme pro vás celou přípravu krok za krokem :) Video návod najdete na našem instagramu v uložených highlightech >> 

 

Dobrou chuť :)