Malai Kofta

Malai Kofta je grandiózní a úžasné jídlo. Malai znamená v hindštině „krémové“ a Kofta je perfektní vegetariánská alternativa k masovým kuličkám. Příprava je možná trochu náročnější, ale věřím, že ji zvládnete. V indických restauracích patří Malai Kofta k těm nejoblíbenějším jídlům.

kofta

 

INGREDIENCE:

Na koftu:

  • 200g paneeru
  • 1 středně velký brambor uvařený ve slupce
  • mletý zelený kardamon
  • 1 čajová lžička kukuřičného škrobu (není nezbytné)
  • sůl
  • sušené meruňky – namočit aspoň na 1 hodinu do vody
  • kešu ořechy
  • kvalitní rostlinný olej na smažení, nejlépe kokosový

 

Na omáčku:

  • 2 středně velké červené cibule
  • 2 středně velká rajčata
  • ghí nebo kvalitní olej 
  • 50g kešu ořechů (dopředu 10 minut povařit ve vodě)
  • 1/2 čajové lžičky česnekovo-zázvorové pasty
  • 1 zarovnaná čajová lžička garam masaly
  • 1/4 lžičky mletého chilli
  • 1/2 lžičky sušené pískavice
  • sůl
  • 2 vrchovaté lžíce sladké smetany
  • pár snítek šafránu
  • voda podle potřeby na úpravu hustoty omáčky

 

 

POSTUP:

Sušené meruňky na hodinu namočíme do vody. Potom koneček odřízneme a nožíkem uděláme kapsičku. Do každé kapsičky vložíme kešu oříšek a odložíme až do dalšího použití.

Paneer vidličkou rozmačkáme na drobno. Přidáme sůl, mletý kardamon, kukuřičný škrob (ale lze jej vypustit a vůbec nepoužít), brambor uvařený ve slupce, očištěný a na jemno nastrouhaný. Všechno smícháme dohromady a dobře prohněteme – doporučuji těsto zpracovat rukou.

Pak rozdělíme na stejné části, tvarujeme placičky, dovnitř dáme naplněnou meruňku a vytvarujeme kuličku. Postupně tímto způsobem zpracujeme celou dávku těsta. Následně obalíme v kukuřičné mouce.

Rozpálíme olej na smažení – musí být opravdu horký a dostatečné množství tak, aby při smažení byla vždy alespoň ½ knedlíčku v oleji ponořená. Jako tip doporučuji při smažení jedné strany tu druhou, syrovou, polévat lžící rozpáleným olejem.

Musíme být opatrní, aby se knedlíčky nerozpadly. Teprve až se zatáhnou, můžou se v oleji převalovat. Když jsou dostatečně usmažené, vyndáme je z oleje a dáme okapat na savé kuchyňské utěrky. Tam na nás budou čekat, dokud neuděláme omáčku :o)

Omáčka:

V hluboké pánvi rozehřejeme kvalitní olej, přidáme cibuli nakrájenou na půlkolečka, a na mírném ohni osmažíme, dokud cibule nezesklovatí. Přidáme česnekovo – zázvorovou pastu a minutku budeme smažit. Následně přimícháme garam masalu, chilli, sůl a pískavici. Zase cca minutu budeme smažit vše společně.

Následně přidáme nakrájená rajčata, která orestujeme do měkka. Pak přidáme kešu oříšky a restujeme další dvě minuty. Směs stáhneme ze sporáku a necháme trochu vychladnout. Když mírně vystydne, přilijeme cca 200 ml vody a rozmixujeme dohladka. Vznikne nám hustá omáčka, kterou vrátíme do pánve a přivedeme k varu. Směs bude hodně bublat a prskat, tak se toho neděste.

Jakmile se tak začne dít, přidáme sladkou smetanu  a zamícháme. V tuto chvíli přidáme pár snítek šafránu.

Pokud je omáčka příliš hustá, přidejte trochu vroucí vody a zamíchejte. Omáčka ale má být hustá, takže raději ji moc neřeďte.

Nakonec vložíme kofty, jemně zamícháme a s nadšením podáváme.

 

Jako příloha se hodí rýže, chapatti i naan :)