Malai Kofta je grandiózní a úžasné jídlo. Malai znamená v hindštině „krémové“ a Kofta je perfektní vegetariánská alternativa k masovým kuličkám. Příprava je možná trochu náročnější, ale věřím, že ji zvládnete. V indických restauracích patří Malai Kofta k těm nejoblíbenějším jídlům.
INGREDIENCE:
Na koftu:
- 200g paneeru
- 1 středně velký brambor uvařený ve slupce
- mletý zelený kardamon
- 1 čajová lžička kukuřičného škrobu (není nezbytné)
- sůl
- sušené meruňky – namočit aspoň na 1 hodinu do vody
- kešu ořechy
- kvalitní rostlinný olej na smažení, nejlépe kokosový
Na omáčku:
- 2 středně velké červené cibule
- 2 středně velká rajčata
- ghí nebo kvalitní olej
- 50g kešu ořechů (dopředu 10 minut povařit ve vodě)
- 1/2 čajové lžičky česnekovo-zázvorové pasty
- 1 zarovnaná čajová lžička garam masaly
- 1/4 lžičky mletého chilli
- 1/2 lžičky sušené pískavice
- sůl
- 2 vrchovaté lžíce sladké smetany
- pár snítek šafránu
- voda podle potřeby na úpravu hustoty omáčky
POSTUP:
Sušené meruňky na hodinu namočíme do vody. Potom koneček odřízneme a nožíkem uděláme kapsičku. Do každé kapsičky vložíme kešu oříšek a odložíme až do dalšího použití.
Paneer vidličkou rozmačkáme na drobno. Přidáme sůl, mletý kardamon, kukuřičný škrob (ale lze jej vypustit a vůbec nepoužít), brambor uvařený ve slupce, očištěný a na jemno nastrouhaný. Všechno smícháme dohromady a dobře prohněteme – doporučuji těsto zpracovat rukou.
Pak rozdělíme na stejné části, tvarujeme placičky, dovnitř dáme naplněnou meruňku a vytvarujeme kuličku. Postupně tímto způsobem zpracujeme celou dávku těsta. Následně obalíme v kukuřičné mouce.
Rozpálíme olej na smažení – musí být opravdu horký a dostatečné množství tak, aby při smažení byla vždy alespoň ½ knedlíčku v oleji ponořená. Jako tip doporučuji při smažení jedné strany tu druhou, syrovou, polévat lžící rozpáleným olejem.
Musíme být opatrní, aby se knedlíčky nerozpadly. Teprve až se zatáhnou, můžou se v oleji převalovat. Když jsou dostatečně usmažené, vyndáme je z oleje a dáme okapat na savé kuchyňské utěrky. Tam na nás budou čekat, dokud neuděláme omáčku :o)
Omáčka:
V hluboké pánvi rozehřejeme kvalitní olej, přidáme cibuli nakrájenou na půlkolečka, a na mírném ohni osmažíme, dokud cibule nezesklovatí. Přidáme česnekovo – zázvorovou pastu a minutku budeme smažit. Následně přimícháme garam masalu, chilli, sůl a pískavici. Zase cca minutu budeme smažit vše společně.
Následně přidáme nakrájená rajčata, která orestujeme do měkka. Pak přidáme kešu oříšky a restujeme další dvě minuty. Směs stáhneme ze sporáku a necháme trochu vychladnout. Když mírně vystydne, přilijeme cca 200 ml vody a rozmixujeme dohladka. Vznikne nám hustá omáčka, kterou vrátíme do pánve a přivedeme k varu. Směs bude hodně bublat a prskat, tak se toho neděste.
Jakmile se tak začne dít, přidáme sladkou smetanu a zamícháme. V tuto chvíli přidáme pár snítek šafránu.
Pokud je omáčka příliš hustá, přidejte trochu vroucí vody a zamíchejte. Omáčka ale má být hustá, takže raději ji moc neřeďte.
Nakonec vložíme kofty, jemně zamícháme a s nadšením podáváme.
Jako příloha se hodí rýže, chapatti i naan :)