Jehněčí tandoori z Manali

Jehněčí je spolu s kuřecím nejčastější druh masa, na které můžete v Indii narazit. Obojí se dá připravit mnoha způsoby. Tentokrát můžete vyzkoušet připravit maso tak trochu jinak.

Pokrmy připravené v tandoori peci jsou prostě božské. Maso se v nich peče při teplotě až 400 stupňů a toho naše trouby v běžných podmínkách nedosahují ani zdaleka. Nepřekonatelný problém to ale není a při troše snahy si i s běžnou troubou vystačíte. Ano, barva nebude taková, jaká by byla v Indii běžná, ale chuť je velmi podobná, ne-li stejná :o)

Pojďte vyzkoušet se mnou.

 bigstock-Turkish-Meat-Food-Kebab-Lamb-T-271733455

INGREDIENCE:

  • Jehněčí krk nebo hřbet i s kostí
  • Cibule 3 ks
  • Česnek 1 celá palice
  • Zázvor (stejné množství jako česneku)
  • Sůl
  • 1 lžička Tandoori curry
  • Ghí nebo kokosový olej

 

POSTUP:


Jehněčí maso nasekejte na větší kusy. Je lepší nechat maso péct i s kostí, protože získá lepší chuť.

Následně si připravte marinádu z česneku, zázvoru a soli. V poměru česnek a zázvor 1:1. Maso dobře marinádou potřete a nechte klidně přes noc v lednici uležet.

Další den si rozpusťte na velké pánvi ghí neboli přepuštěné máslo a maso z obou stran prudce osmahněte. Potom přeložte do pekáče, mírně podlejte vodou a pečte na 200 stupňů. Celková doba pečení je cca 2 - 3 hodiny, podle toho, jestli máte jehněčí, nebo skopové maso.

Potom si připravte cibuli. Osmahněte ji na másle a přibližně v polovině pečení osmaženou cibulkou polejte pečící se maso. Přidejte ještě dvě lžíce ghí smíchaného s 1 čajovou lžičkou kořenící směsi Tandoori curry. 

Snižte teplotu na 150 stupňů a pokračujte v pečení.

Maso je hotové, jakmile začne odpadávat od kosti a má tmavou, téměř hnědou barvu (v klasické tandoori peci je doba přípravy mnohem kratší a maso má barvu do červena).

 

Upečené maso podávejte s rýží, indickou plackou chapati. Případně můžete podávat také s ryze evropskou přílohou, třeba bramborami.

Výborné je připravit si k tomuto jídlu také raitu (jogurt smíchaný s kořením a zeleninou).

 

Věřím, že i tento recept vyzkoušíte a třeba vás inspiruje zařadit jehněčí maso častěji do vašeho jídelníčku :o)

Dobrou chuť!

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení