Jehněčí tandoori z Manali

Jehněčí je spolu s kuřecím nejčastější druh masa, na které můžete v Indii narazit. Obojí se dá připravit mnoha způsoby. Tentokrát můžete vyzkoušet připravit maso tak trochu jinak.

Pokrmy připravené v tandoori peci jsou prostě božské. Maso se v nich peče při teplotě až 400 stupňů a toho naše trouby v běžných podmínkách nedosahují ani zdaleka. Nepřekonatelný problém to ale není a při troše snahy si i s běžnou troubou vystačíte. Ano, barva nebude taková, jaká by byla v Indii běžná, ale chuť je velmi podobná, ne-li stejná :o)

Pojďte vyzkoušet se mnou.

 bigstock-Turkish-Meat-Food-Kebab-Lamb-T-271733455

INGREDIENCE:

  • Jehněčí krk nebo hřbet i s kostí
  • Cibule 3 ks
  • Česnek 1 celá palice
  • Zázvor (stejné množství jako česneku)
  • Sůl
  • 1 lžička Tandoori curry
  • Ghí nebo kokosový olej

 

POSTUP:


Jehněčí maso nasekejte na větší kusy. Je lepší nechat maso péct i s kostí, protože získá lepší chuť.

Následně si připravte marinádu z česneku, zázvoru a soli. V poměru česnek a zázvor 1:1. Maso dobře marinádou potřete a nechte klidně přes noc v lednici uležet.

Další den si rozpusťte na velké pánvi ghí neboli přepuštěné máslo a maso z obou stran prudce osmahněte. Potom přeložte do pekáče, mírně podlejte vodou a pečte na 200 stupňů. Celková doba pečení je cca 2 - 3 hodiny, podle toho, jestli máte jehněčí, nebo skopové maso.

Potom si připravte cibuli. Osmahněte ji na másle a přibližně v polovině pečení osmaženou cibulkou polejte pečící se maso. Přidejte ještě dvě lžíce ghí smíchaného s 1 čajovou lžičkou kořenící směsi Tandoori curry. 

Snižte teplotu na 150 stupňů a pokračujte v pečení.

Maso je hotové, jakmile začne odpadávat od kosti a má tmavou, téměř hnědou barvu (v klasické tandoori peci je doba přípravy mnohem kratší a maso má barvu do červena).

 

Upečené maso podávejte s rýží, indickou plackou chapati. Případně můžete podávat také s ryze evropskou přílohou, třeba bramborami.

Výborné je připravit si k tomuto jídlu také raitu (jogurt smíchaný s kořením a zeleninou).

 

Věřím, že i tento recept vyzkoušíte a třeba vás inspiruje zařadit jehněčí maso častěji do vašeho jídelníčku :o)

Dobrou chuť!