Jehněčí je spolu s kuřecím nejčastější druh masa, na které můžete v Indii narazit. Obojí se dá připravit mnoha způsoby. Tentokrát můžete vyzkoušet připravit maso tak trochu jinak.
Pokrmy připravené v tandoori peci jsou prostě božské. Maso se v nich peče při teplotě až 400 stupňů a toho naše trouby v běžných podmínkách nedosahují ani zdaleka. Nepřekonatelný problém to ale není a při troše snahy si i s běžnou troubou vystačíte. Ano, barva nebude taková, jaká by byla v Indii běžná, ale chuť je velmi podobná, ne-li stejná :o)
Pojďte vyzkoušet se mnou.
INGREDIENCE:
- Jehněčí krk nebo hřbet i s kostí
- Cibule 3 ks
- Česnek 1 celá palice
- Zázvor (stejné množství jako česneku)
- Sůl
- 1 lžička Tandoori curry
- Ghí nebo kokosový olej
POSTUP:
Jehněčí maso nasekejte na větší kusy. Je lepší nechat maso péct i s kostí, protože získá lepší chuť.
Následně si připravte marinádu z česneku, zázvoru a soli. V poměru česnek a zázvor 1:1. Maso dobře marinádou potřete a nechte klidně přes noc v lednici uležet.
Další den si rozpusťte na velké pánvi ghí neboli přepuštěné máslo a maso z obou stran prudce osmahněte. Potom přeložte do pekáče, mírně podlejte vodou a pečte na 200 stupňů. Celková doba pečení je cca 2 - 3 hodiny, podle toho, jestli máte jehněčí, nebo skopové maso.
Potom si připravte cibuli. Osmahněte ji na másle a přibližně v polovině pečení osmaženou cibulkou polejte pečící se maso. Přidejte ještě dvě lžíce ghí smíchaného s 1 čajovou lžičkou kořenící směsi Tandoori curry.
Snižte teplotu na 150 stupňů a pokračujte v pečení.
Maso je hotové, jakmile začne odpadávat od kosti a má tmavou, téměř hnědou barvu (v klasické tandoori peci je doba přípravy mnohem kratší a maso má barvu do červena).
Upečené maso podávejte s rýží, indickou plackou chapati. Případně můžete podávat také s ryze evropskou přílohou, třeba bramborami.
Výborné je připravit si k tomuto jídlu také raitu (jogurt smíchaný s kořením a zeleninou).
Věřím, že i tento recept vyzkoušíte a třeba vás inspiruje zařadit jehněčí maso častěji do vašeho jídelníčku :o)
Dobrou chuť!