Tchaj – legendární indický čaj, který se pije všude, vždycky, pravidelně a hlavně často. Tento nejoblíbenější nápoj se v Indii popíjí dokonce i za horkých letních dnů. Zkrátka opravdu se pije neustále. Dokládá to i fakt, že samotní Indové tvrdí, že to právě oni naučili pít Angličany čaj s mlékem.
No a jak se takový správný indický čaj připravuje, a jak si ho jednoduše můžete sami připravit doma, vám poradíme v dnešním blogovém receptu.
INGREDIENCE:
- indický černý čaj
- koření Tchaj masala
- mléko
- cukr
- pitnou vodu
POSTUP:
Do konvice dejte 3 díly vody a přiveďte ji k varu. Následně do vroucí vody přidejte indický černý čaj, čajové koření a cukr. Takto vařte cca 8 – 10 min.
Potom do sladkého čaje s čajovým kořením přidejte 1 díl plnotučného mléka. Opět přiveďte k varu a po krátkém svaření odstavte z ohně.
Tchaj pijte ihned po odstavení z ohně, nejlepší je totiž ještě horký :)
A malý tip na závěr:
Pokud zrovna nemáte po ruce koření Tchaj masala, můžete si nadrtit a smíchat dohromady zázvor, hřebíček, černý pepř, muškátový oříšek a bergamotový oříšek. Přidat můžete ještě také skořici a badyán. Jako základ Tchaj masaly vám to stačí a výhodou je, že můžete poměr jednotlivých druhů koření měnit podle chuti.
Nicméně doporučujeme minimálně vyzkoušet přímo v Indii namíchané směsi, protože každý kořenář si tam ještě přidává další ingredience podle své obliby a díky tomu nikdy v Indii nepijete 2x zcela stejný čaj.
Užijte si to! Obzvlášť v období chřipkové epidemie pijte tchaj denně. Umí to člověka opravdu postavit na nohy.