Další naše oblíbená je polévka z červené čočky. Obecně luštěniny a zelenina jsou hlavní ingredience indické kuchyně.
Tak jako posledně Indická rajská polévka je zase něco jiného, než vaříme u nás, tak i polévka z červené čočky chutná výrazně jinak, než čočková polévka, na kterou jsme zvyklí tady v Čechách.
Pojďte ji vyzkoušet a třeba zjistíte, že je super podobné ingredience použít úplně netradičně :)
INGREDIENCE:
- 150g červené čočky
- 100g červené cibule
- 50g dušených rajčat
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 l zeleninového vývaru
- 1 brambora
- trocha strouhaného zázvoru
- 1 lžička garam masaly
- řapíkatý celer
- 2 stroužky česneku
- 1 větší mrkev
- 1 ks chilli papričky
- sůl podle chuti
POSTUP:
Cibuli očistíme, nasekáme nahrubo a na rozehřátém oleji ji necháme zesklovatět. Pak přidáme česnek, nastrouhaný zázvor, koření a krátce restujeme.
Do základu polévky přidáme dušená rajčata, krátce osmahneme a zalijeme vývarem. Osolíme.
Zeleninu očistíme. Řapíkatý celer a brambory nakrájíme na kostky a mrkev na kolečka. Zeleninu vložíme do základu a vaříme, dokud nejsou brambory měkké.
Nakonec vsypeme červenou čočku, krátce povaříme, odstavíme z plotny a pod pokličkou necháme dojít, dokud čočka nezměkne.
Indickou polévku z červené čočky můžeme zdobit čerstvým nasekaným koriandrem. Podáváme ji teplou.
Na konec je možné ji mírně zalít kokosovým mlékem, smetanou nebo jogurtem.
Dobrou chuť :o)