Indická polévka z červené čočky

Další naše oblíbená je polévka z červené čočky. Obecně luštěniny a zelenina jsou hlavní ingredience indické kuchyně.

Tak jako posledně Indická rajská polévka je zase něco jiného, než vaříme u nás, tak i polévka z červené čočky chutná výrazně jinak, než čočková polévka, na kterou jsme zvyklí tady v Čechách.

Pojďte ji vyzkoušet a třeba zjistíte, že je super podobné ingredience použít úplně netradičně :)

 

bigstock-indian-thick-soup-of-red-lenti-271043899

INGREDIENCE:

  • 150g červené čočky
  • 100g červené cibule
  • 50g dušených rajčat
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 1 brambora
  • trocha strouhaného zázvoru
  • 1 lžička garam masaly
  • řapíkatý celer
  • 2 stroužky česneku
  • 1 větší mrkev
  • 1 ks chilli papričky
  • sůl podle chuti

 

POSTUP:

Cibuli očistíme, nasekáme nahrubo a na rozehřátém oleji ji necháme zesklovatět. Pak přidáme česnek, nastrouhaný zázvor, koření a krátce restujeme.

Do základu polévky přidáme dušená rajčata, krátce osmahneme a zalijeme vývarem. Osolíme.

Zeleninu očistíme. Řapíkatý celer a brambory nakrájíme na kostky a mrkev na kolečka. Zeleninu vložíme do základu a vaříme, dokud nejsou brambory měkké.

Nakonec vsypeme červenou čočku, krátce povaříme, odstavíme z plotny a pod pokličkou necháme dojít, dokud čočka nezměkne.

 

Indickou polévku z červené čočky můžeme zdobit čerstvým nasekaným koriandrem. Podáváme ji teplou.

Na konec je možné ji mírně zalít kokosovým mlékem, smetanou nebo jogurtem.

Dobrou chuť :o)