Dhal z Himachal Pradeshe

Lentils, čočka nebo prostě dhal je jedno z nejvýživnějších a naprosto lahodných jídel, která se dají připravit v mnoha různých variantách a z různých druhů luštěnin.

U nás se na Nový rok tradičně vaří čočka, jinak ale obecně luštěninám moc pozornosti nevěnujeme. Je to ale škoda. Luštěniny jsou v Indii jednou ze základních ingrediencí a dají se připravit mnoha různými způsoby. 

Pokud chcete netradičně dodržet novoroční tradici, případně si jen užít zdravých luštěnin po indicku, vyzkoušejte tento recept na domácí DHAL, který Eriku naučila maminka kamaráda v Himachal Pradeschi. 

 

INGREDIENCE: 

  • čočka (cca 200 g na 4 porce) – použijte červenou nebo klidně tradiční zelenou čočku
  • zázvor – buď čerstvý, jemně nastrouhaný, nebo sušený
  • bobkový list
  • ghí neboli přepuštěné máslo – pokud nemáte, využijte klasické máslo
  • červená cibule
  • česnek – budou stačit 2-3 stroužky
  • kurkuma
  • mletý římský kmín, kterému se původně říkalo kmín indický
  • Garam masala
  • chilli
  • sůl
  • celá skořice
  • citrón nebo limetka

 

POSTUP:

Nejprve si uvařte čočku s bobkovým listem a skořicí. Když bude měkká, sceďte ji a nechte chvíli okapat.

Na hluboké pánvi rozehřejte ghí nebo máslo, zpěňte na jemno nakrájenou cibuli. Mezitím si v hmoždíři nadrťte česnek spolu se vším ostatním kořením. Schválně tu nenajdete přesné poměry koření, protože to hodně záleží na vaší vlastní chuti. Já obvykle dávám 2 čajové lžičky kurkumy a jednu čajovou lžičku ostatního koření. Jen s chilli opatrně, stačí klidně ¼ čajové lžičky.

Celou směs koření přidejte na zpěněnou cibuli a nechte rozvonět. Poté přidejte okapanou, uvařenou čočku, dochuťte solí a citrónovou šťávou.

 

Přejeme vám dobrou chuť a věříme, že třeba další nový rok zahájíte tímto receptem :)