Butter chicken

Snad nejoblíbenější příprava kuřete v Indii. Velice chutné jídlo i pro ty, kteří s indickou kuchyní teprve začínají.

 

INGREDIENCE:

Základ:

  • 1 kg kuřecích paliček (stehýnek) i s kostí
  • 1 čajová lžička česnekovo – zázvorové pasty (můžete si ji připravit sami: česnek + zázvor 1:1 najemno utřít)
  • 1 velká cibule najemno nakrájená
  • 2 rajčata
  • 3 a ½  čajové lžičky Tandori Curry
  • 2 – 3 zelené chilli papričky
  • koriandrová nať
  • 1 a ½ – 2 polévkové lžíce oleje
  • sůl dle chuti

 

Druhá část přípravy:

  • 1 velká cibule
  • ½ šálku (1 dcl) kokosového mléka
  • 3-4 chilli papričky
  • 10-20 mátových lístků
  • 1 malá hrst čerstvých koriandrových lístků (v případě nouze nahrazuji sušenými)

 

POSTUP: 

Nejprve si připravíme marinádu na kuře: 2 čajové lžičky Tandori Curry Masala, česnekovo – zázvorová pasta, 2 zelené nakrájené chilli papričky a několik mátových lístků. Kuře naložíme do marinády minimálně na 15 min. Mezitím si udělejte pastu z cibule, zbylého chilli, máty a koriandru. Rozehřejte olej na pánvi a přidejte nasekanou cibuli a chilli. Smažíme, dokud cibule nezesklovatí. Přidáme marinované kuřecí maso a vaříme při vysoké teplotě 5-6 minut, postupně přidáváme další jednotlivé ingredience. Snížíme na střední teplotu, přidáme česnekovo – zázvorovou pastu, sůl a dobře promícháme. Kuře vaříme dalších 8 – 10 min bez pokličky. Vaříme až do okamžiku, než se oddělí olej. Nakonec přidáme zbývající koření Tandoori Curry Masala, dobře promícháme, zakryjeme pokličkou a necháme dusit do změknutí. Nakonec přidáme koriandrovou nať. Podáváme horké s rýží a chapati.

Věřím, že vám takto připravené kuře bude opravdu chutnat. Jedná se i o mojí nejoblíbenější kuřecí pochoutku, a i když jsem téměř výhradní vegetarián, této dobrotě občas neodolám :o) A co vy?