Tento recept ocení hlavně milovníci rýže a také jednoduché, rychlé přípravy. Koření na Biryani je jemné, obsahuje skořici, hřebíček, muškátový oříšek, pepř, muškátový květ, zelený a černý kardamon, takže vyzkoušet mohou i rodiny s dětmi. Jídlo si určitě zamiluje každý :)
Ve státě Himachal Pradesh není Biryani úplně typické jídlo. Specifikem je i to, že se v receptu nepoužívá jen maso, ale také vnitřnosti jako žaludek, játra nebo srdce. Nicméně jde spíš o domácí recept a přátelé, kteří Erice recept ukázali tvrdí, že jen doma si připravíte to nejlepší. S tím můžeme jedině souhlasit! :) A koneckonců můžete sami libovolně kombinovat a experimentovat, kuřecí droby případně vynechat. Záleží jen na vás. Tak jdeme na to.
INGREDIENCE:
- ¼ kuřete nebo slepice i s droby
- 1 hrníček rýže - použijte ideálně Basmati
- 2 čajové lžičky koření pro přípravu Biryani
- ½ čajové lžičky Jemné masaly nebo Indické masaly - obě jsou základní směsi koření pro přípravu indické kuchyně, jemná masala je skutečně jemná, u nás označovaná jako "kari", indická masala obsahuje chilli, je tedy pikantnější
- 1 cibule, 1 stroužek česneku
- chilli
- sůl
- kvalitní kokosový olej
POSTUP:
Nejprve si uvařte maso. Poté na pánvi rozehřejte olej a přidejte na drobno nakrájenou cibuli s nadrceným česnekem. Nechte chvíli restovat a přisypte na menší kousky nakrájené kuřecí (nebo slepičí) droby.
Mezitím pokrájejte uvařené kuřecí nebo slepičí maso. Jakmile budou droby měkké, přidejte maso na pánvičku a okořeňte Jemnou nebo Indickou masalou. Podle chuti přidejte také chilli a nakonec osolte.
Ve vyšším hrnci rozehřejte olej a posypte ho kořením Biryani - pokud nemáte v jídle rádi větší kousky koření, je lepší směs nejdříve rozdrdtit v hmoždíři. Směs koření restujte, dokud se řádně nerozvoní, ale opatrně, aby se nepřipálila.
Až začne koření krásně vonět, přidejte suchou rýži a společně restujte ještě pár minut. Jakmile bude rýže orestovaná, zalijte celou směs cca 3 hrníčky teplé vody a rýži vařte, dokud nebude měkká. Poměr vody záleží na druhu rýže, který zvolíte. Basmati potřebuje na změknutí více vody, u jiných typů si vystačíte s 1,5-2 hrníčky vody na 1 hrnek rýže.
Nakonec uvařenou rýži smíchejte s připravenou kořeněnou masovou směsí.
Před servírováním posypejte čerstvou nasekanou koryandrovou natí nebo jarní cibulkou.
Ať vám toto jednoduché, vynikající jídlo chutná :)