Biryani můžete vidět pod spoustou názvů - Egg Biryani, Chicken Biryani, Vegetable Biryani... V podstatě totiž záleží hlavně na tom, co přidáte na závěr :)
Samotné Biryani značí pokrm z rýže, pečenou či smaženou rýži. Do Indie ji přinesli muslimové (nejspíš z Turecka či Persie), ale dnes je nedílnou součástí tradiční indické kuchyně.
INGREDIENCE:
- 1 hrníček rýže
- 1 velká cibule
- 4 stroužky česneku
- koriandrová nať
- 1 velká brambora
- 2 velká rajčata
- 1 zelené chilli
- šafrán
- sůl
- Biryani masala
- špetku červeného chilli koření
- dále můžete přidat dle vašich chutí orestované kuřecí nebo sójové maso, uvařená vajíčka, orestovanou zeleninu a podobně
POSTUP:
Rýži dobře propláchněte a namočte do teplé vody na 10 minut. Mezitím rozpalte v hrnci kvalitní olej a orestujte na něm cibuli a česnek.
Poté přidejte okapanou rýži a také ji orestujte. Když je rýže orestovaná, dolijte vodu do její úrovně a přidejte koření Biryani Masala, šafrán a červené chilli koření.
Jakmile se začne voda vařit, přidejte na plátky nakrájenou bramboru a rajčata, přisypte koriandrovou nať a jednu nadrobno nakrájenou zelenou chilli papričku.
Přiklopte pokličkou a vařte cca 10 minut. Po deseti minutách sceďte přebytečnou vodu.
Dobře celou směs promíchejte a na nejmírnějším plameni pod pokličkou dovařte ještě cca 3 – 5 minut, dokud nebude rýže měkká.
Na závěr do směsi můžete vmíchat orestované kuřecí nebo sójové maso, uvařená vajíčka, orestovanou zeleninu, rybu, kešu oříšky a podobně. Záleží, na co máte zrovna chuť nebo co je doma po ruce :)
Dobrou chuť!