Biryani na sto způsobů :)

Biryani můžete vidět pod spoustou názvů - Egg Biryani, Chicken Biryani, Vegetable Biryani... V podstatě totiž záleží hlavně na tom, co přidáte na závěr :)

Samotné Biryani značí pokrm z rýže, pečenou či smaženou rýži. Do Indie ji přinesli muslimové (nejspíš z Turecka či Persie), ale dnes je nedílnou součástí tradiční indické kuchyně.

bigstock-indian-biryani-rice-236871466_1

INGREDIENCE:

  • 1 hrníček rýže
  • 1 velká cibule
  • 4 stroužky česneku
  • koriandrová nať
  • 1 velká brambora
  • 2 velká rajčata
  • 1 zelené chilli
  • šafrán
  • sůl
  • Biryani masala
  • špetku červeného chilli koření
  • dále můžete přidat dle vašich chutí orestované kuřecí nebo sójové maso, uvařená vajíčka, orestovanou zeleninu a podobně

 

POSTUP:

Rýži dobře propláchněte a namočte do teplé vody na 10 minut. Mezitím rozpalte v hrnci kvalitní olej a orestujte na něm cibuli a česnek.

Poté přidejte okapanou rýži a také ji orestujte. Když je rýže orestovaná, dolijte vodu do její úrovně a přidejte koření Biryani Masala, šafrán a červené chilli koření.

Jakmile se začne voda vařit, přidejte na plátky nakrájenou bramboru a rajčata, přisypte koriandrovou nať a jednu nadrobno nakrájenou zelenou chilli papričku.

Přiklopte pokličkou a vařte cca 10 minut. Po deseti minutách sceďte přebytečnou vodu.

Dobře celou směs promíchejte a na nejmírnějším plameni pod pokličkou dovařte ještě cca 3 – 5 minut, dokud nebude rýže měkká.

Na závěr do směsi můžete vmíchat orestované kuřecí nebo sójové maso, uvařená vajíčka, orestovanou zeleninu, rybu, kešu oříšky a podobně. Záleží, na co máte zrovna chuť nebo co je doma po ruce :)

 

Dobrou chuť!