Jak správně skladovat koření

Určitě to znáte - pořídili jste si koření v objemu, který najednou nespotřebujete. Co tedy s ním, aby si uchovalo svou úžasnou vůni i jedinečnou chuť? Košík přetékající sáčky s kořením umístěný hned vedle sporáku ale nebude to pravé. 

 

Poradíme vám, jak uchovávat koření tak, aby vám zůstalo co nejdéle čerstvé. Zároveň tu najdete několik tipů a zásad, kterých je dobré se držet, aby si koření udrželo své vlastnosti po maximálně dlouhou dobu.

 

Indické koření Made in India

TRVANLIVOST KOŘENÍ A KOŘENÍCÍCH SMĚSÍ

U koření je potřeba rozlišovat, zda uchováváte celé koření nebo kořenící směsi. Mleté koření ve směsi totiž vydrží zhruba rok. Po celou tuto dobu si při správném skladování ve skleněné kořence zanechává své vlastnosti vůně i chuti.

V případě našich kořenících směsí je deklarovaná doba trvanlivosti dokonce 36 měsíců od zabalení.

 

Za to celé, tedy nedrcené koření vám bude plně sloužit dokonce 3 až 5 let.

 

 

CHRAŇTE SVÉ KOŘENÍ PŘED PŘÍRODNÍMI VLIVY

Chcete-li zachovat chuťové vlastnosti a kvalitu koření, je třeba dodržovat při skladování jistá pravidla. Koření je totiž nutné chránit před třemi hlavními „škůdci“, jimiž jsou základní přírodní vlivy. A to vzduch, světlo a vlhko a teplo.

Jejich působením totiž koření ztrácí svou barvu, chuť i aroma. Do jídla pak můžete takového ochucovadla nasypat celou skleničku, ale přesto nedosáhnete stejného efektu, jako když přidáte špetku čerstvého.

 

Nejvíce škodí vlhko, světlo a teplo. Pro uchovávání koření a bylin je tedy ideální temné a suché místo s maximálně pokojovou teplotou.

 

Kořenky se často umisťují poblíž varné plochy nebo přímo nad ní, což je špatně. Tam jsou totiž vystaveny vyšším teplotám i vlhkosti vznikající při vaření. Kvůli tomu mohou ztrácet aroma i chuť, přejímat pachy z vaření nebo dokonce plesnivět.

Pro kořenky najděte místo, kde budou po ruce, ale zároveň chráněny před nepříznivými vlivy.

 

 

NÁDOBY NA UCHOVÁNÍ KOŘENÍ VYBÍREJTE CHYTŘE

Nádoby na koření vybírejte nejlépe skleněné, neboť sklo vydrží i dlouhodobý kontakt s agresivními silicemi, jež některé druhy koření (např. hřebíček či zázvor) obsahují.

Přestože čiré sklo usnadňuje orientaci při používání koření, tmavé sklo, které propouští jen velmi málo světla, je pro skladování lepší volbou.

 

Zároveň dejte pozor, aby uzávěr nádobky dobře těsnil.

 

 

Máte ohledně správného uchování koření další otázky? Obraťte se na nás na našem e-mailu info@madeinindia.cz nebo na našem Facebooku