Indický (Římský) kmín mletý

Používá se k přípravě masa i zeleniny, je vhodný k dochucování polévek či rybích pokrmů. Římskému kmínu se původně říkalo kmín indický.

 

Bez solí, glutamátů a jiné chemie

  • Čerstvé koření přímo z Indie
  • Ruční zpracování koření
  • 100% kvalita bez chemie a přidaných látek
  • Pěstováno i sušeno podle ajurvédských principů
  • Indičtí kořenáři jsou férově zaplaceni
  • Výrazná chuť a vůně
  • 10x větší množství oproti běžným pytlíkům s kořením

 

Svým nákupem podpoříte postavení žen v Indii a pomůžete rodině 7 sester z Jodhpuru udržet jejich obchůdek s kořením.

hmotnost
Zvolená varianta není k dispozici. Reset vybraných parametrů.
Můžeme doručit do:
30.6.2022
Skladem
Kód: 450/250
199 Kč
Kategorie: Indické koření

 

Popis:

Kmín kořenný - jedno z nejstarších koření. Římskému kmínu se původně říkalo kmín indický. Roste planě na lukách, mezích a pastvinách. Používá se k přípravě masa, luštěnin i zeleniny, je vhodný k dochucování polévek či rybích pokrmů.

Římský kmín se používá i při nakládání zeleniny, uzenin, sýrů, nebo kysaného zelí.

Vůně římského kmínu se ještě zvýrazní, když ho nejdříve opražíte a následně rozdrtíte. Je však potřeba používat s mírou, protože chuť je výrazná a snadno překryje ostatní koření.

 

 

 

Není kmín jako kmín aneb jaký je rozdíl mezi kmínem a římským (indickým) kmínem:

 

Kmín (caraway) a indický (římský) kmín (cumin) se liší i vzhledem, ale především chutí. Jaké jsou rozdíly a kam který kmín použít?

 

Římský / Indický kmín (cumin)

Semínka tohoto kmínu jsou rovnější, světlejší. Jeho vlastnosti a účinky jsme popisovali výše. Jeho vůně je velmi typická a často podle ní poznáte indická jídla.

Hodí se pro přípravu jídel jako jsou různá kari, kormy, masaly, dhaly, jídla s chilli (např. chilli con carne), zeleninová jídla (casseroly...), hummusy, zelí, turecká jídla s pitta chlebem, spolu s paprikou skvěle ochutí rajčatovou salsu, díky konzervačním vlastnostem se přidává i do okurek, klobás a dalších uzenin.

Pokud ho smícháte s citronovou trávou a olivovým olejem, vznikne vám výborná marináda na ryby či jehněčí maso.

 

Kmín (caraway, lat. carum carvi)

Tento kmín je u nás, v české kuchyni velmi rošířený a jistě ho dobře znáte. Pochází ze stejné skupiny rostlin jako mrkev. Oproti indickému, či římskému kmínu je tmavší, a má méně drážek - či hřebenů po délce (jen 5, indický kmín jich má 9).

Tento kmín má také hřejivou, zemitou chuť, ale s náznakem fenyklu či anýzu, které patří do stejné rodiny. Je také mnohem více hořký, ostřejší a méně máslový než indický kmín. 

Využijete ho k přípravě brambor, při pečení chleba, nakládání zelí i k pečenému masu (kachna, husa, vepřové...).

 

 

100% kvalita bez solí, glutamátů a jiné chemie

 

 

Složení:

Římský kmín mletý, bez chemických ošetření. Neobsahuje žádné přidané konzervanty ani dochucovadla.

 

Hmotnost: 100 gramů / 250 gramů

Koření je nutné po otevření řádně skladovat, aby si uchovalo svou vůni a chuť. Jak správně uchovávat koření Made in India poradíme v článku tady >>

 

Původ: Jižní Indie

 

Dodavatel: 

Koření pochází z malé rodinné firmy v Jodhpuru, kde se tradice pěstování a zpracování koření dědí už v páté generaci. Firmu dnes vedou dcery majitele. Ženy mají v Indii jiné postavení a málokdy vedou nějakou firmu. Svým nákupem podporujete jejich působení v Indii. 

Více o příběhu 7 sester najdete na blogu >>

 

Recepty:

DHAL Z HIMACHAL PRADESHE

RAJSKÁ POLÉVKA PO INDICKU

 

 

Informace o dodavateli: Ms.Neelam, MV SPICES, Shop No.107, Naisarak Road, Jodhpur, India 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení