Indický (Římský) kmín mletý
Používá se k přípravě masa i zeleniny, je vhodný k dochucování polévek či rybích pokrmů. Římskému kmínu se původně říkalo kmín indický.
Bez solí, glutamátů a jiné chemie
- Čerstvé koření přímo z Indie
- Ruční zpracování koření
- 100% kvalita bez chemie a přidaných látek
- Pěstováno i sušeno podle ajurvédských principů
- Indičtí kořenáři jsou férově zaplaceni
- Výrazná chuť a vůně
- 10x větší množství oproti běžným pytlíkům s kořením
Svým nákupem podpoříte postavení žen v Indii a pomůžete rodině 7 sester z Jodhpuru udržet jejich obchůdek s kořením.
Kategorie: | Indické koření |
---|
Popis:
Kmín kořenný - jedno z nejstarších koření. Římskému kmínu se původně říkalo kmín indický. Roste planě na lukách, mezích a pastvinách. Používá se k přípravě masa, luštěnin i zeleniny, je vhodný k dochucování polévek či rybích pokrmů.
Římský kmín se používá i při nakládání zeleniny, uzenin, sýrů, nebo kysaného zelí.
Vůně římského kmínu se ještě zvýrazní, když ho nejdříve opražíte a následně rozdrtíte. Je však potřeba používat s mírou, protože chuť je výrazná a snadno překryje ostatní koření.
Není kmín jako kmín aneb jaký je rozdíl mezi kmínem a římským (indickým) kmínem:
Kmín (caraway) a indický (římský) kmín (cumin) se liší i vzhledem, ale především chutí. Jaké jsou rozdíly a kam který kmín použít?
Římský / Indický kmín (cumin)
Semínka tohoto kmínu jsou rovnější, světlejší. Jeho vlastnosti a účinky jsme popisovali výše. Jeho vůně je velmi typická a často podle ní poznáte indická jídla.
Hodí se pro přípravu jídel jako jsou různá kari, kormy, masaly, dhaly, jídla s chilli (např. chilli con carne), zeleninová jídla (casseroly...), hummusy, zelí, turecká jídla s pitta chlebem, spolu s paprikou skvěle ochutí rajčatovou salsu, díky konzervačním vlastnostem se přidává i do okurek, klobás a dalších uzenin.
Pokud ho smícháte s citronovou trávou a olivovým olejem, vznikne vám výborná marináda na ryby či jehněčí maso.
Kmín (caraway, lat. carum carvi)
Tento kmín je u nás, v české kuchyni velmi rošířený a jistě ho dobře znáte. Pochází ze stejné skupiny rostlin jako mrkev. Oproti indickému, či římskému kmínu je tmavší, a má méně drážek - či hřebenů po délce (jen 5, indický kmín jich má 9).
Tento kmín má také hřejivou, zemitou chuť, ale s náznakem fenyklu či anýzu, které patří do stejné rodiny. Je také mnohem více hořký, ostřejší a méně máslový než indický kmín.
Využijete ho k přípravě brambor, při pečení chleba, nakládání zelí i k pečenému masu (kachna, husa, vepřové...).
100% kvalita bez solí, glutamátů a jiné chemie
Složení:
Římský kmín mletý, bez chemických ošetření. Neobsahuje žádné přidané konzervanty ani dochucovadla.
Hmotnost: 100 gramů / 250 gramů
Koření je nutné po otevření řádně skladovat, aby si uchovalo svou vůni a chuť. Jak správně uchovávat koření Made in India poradíme v článku tady >>
Původ: Jižní Indie
Dodavatel:
Koření pochází z malé rodinné firmy v Jodhpuru, kde se tradice pěstování a zpracování koření dědí už v páté generaci. Firmu dnes vedou dcery majitele. Ženy mají v Indii jiné postavení a málokdy vedou nějakou firmu. Svým nákupem podporujete jejich působení v Indii.
Více o příběhu 7 sester najdete na blogu >>
Recepty:
Informace o dodavateli: Ms.Neelam, MV SPICES, Shop No.107, Naisarak Road, Jodhpur, India