Indický (Římský) kmín mletý

Používá se k přípravě masa i zeleniny, je vhodný k dochucování polévek či rybích pokrmů. Římskému kmínu se původně říkalo kmín indický.

 

Bez solí, glutamátů a jiné chemie

  • Čerstvé koření přímo z Indie
  • Ruční zpracování koření
  • 100% kvalita bez chemie a přidaných látek
  • Pěstováno i sušeno podle ajurvédských principů
  • Indičtí kořenáři jsou férově zaplaceni
  • Výrazná chuť a vůně
  • 10x větší množství oproti běžným pytlíkům s kořením

 

Svým nákupem podpoříte postavení žen v Indii a pomůžete rodině 7 sester z Jodhpuru udržet jejich obchůdek s kořením.

hmotnost
Zvolená varianta není k dispozici. Reset vybraných parametrů.
Můžeme doručit do:
22.6.2021 22.6.2021 Zvolte variantu
Skladem Skladem Zvolte variantu
Kód: 450/100 450/250 Zvolte variantu
99 Kč 199 Kč od 99 Kč
Kategorie: Indické koření

 

Popis:

Kmín kořenný - jedno z nejstarších koření. Římskému kmínu se původně říkalo kmín indický. Roste planě na lukách, mezích a pastvinách. Používá se k přípravě masa, luštěnin i zeleniny, je vhodný k dochucování polévek či rybích pokrmů.

Římský kmín se používá i při nakládání zeleniny, uzenin, sýrů, nebo kysaného zelí.

Vůně římského kmínu se ještě zvýrazní, když ho nejdříve opražíte a následně rozdrtíte. Je však potřeba používat s mírou, protože chuť je výrazná a snadno překryje ostatní koření.

 

 

 

Není kmín jako kmín aneb jaký je rozdíl mezi kmínem a římským (indickým) kmínem:

 

Kmín (caraway) a indický (římský) kmín (cumin) se liší i vzhledem, ale především chutí. Jaké jsou rozdíly a kam který kmín použít?

 

Římský / Indický kmín (cumin)

Semínka tohoto kmínu jsou rovnější, světlejší. Jeho vlastnosti a účinky jsme popisovali výše. Jeho vůně je velmi typická a často podle ní poznáte indická jídla.

Hodí se pro přípravu jídel jako jsou různá kari, kormy, masaly, dhaly, jídla s chilli (např. chilli con carne), zeleninová jídla (casseroly...), hummusy, zelí, turecká jídla s pitta chlebem, spolu s paprikou skvěle ochutí rajčatovou salsu, díky konzervačním vlastnostem se přidává i do okurek, klobás a dalších uzenin.

Pokud ho smícháte s citronovou trávou a olivovým olejem, vznikne vám výborná marináda na ryby či jehněčí maso.

 

Kmín (caraway, lat. carum carvi)

Tento kmín je u nás, v české kuchyni velmi rošířený a jistě ho dobře znáte. Pochází ze stejné skupiny rostlin jako mrkev. Oproti indickému, či římskému kmínu je tmavší, a má méně drážek - či hřebenů po délce (jen 5, indický kmín jich má 9).

Tento kmín má také hřejivou, zemitou chuť, ale s náznakem fenyklu či anýzu, které patří do stejné rodiny. Je také mnohem více hořký, ostřejší a méně máslový než indický kmín. 

Využijete ho k přípravě brambor, při pečení chleba, nakládání zelí i k pečenému masu (kachna, husa, vepřové...).

 

 

100% kvalita bez solí, glutamátů a jiné chemie

 

 

Složení:

Římský kmín mletý, bez chemických ošetření. Neobsahuje žádné přidané konzervanty ani dochucovadla.

 

Hmotnost: 100 gramů / 250 gramů

Koření je nutné po otevření řádně skladovat, aby si uchovalo svou vůni a chuť. Jak správně uchovávat koření Made in India poradíme v článku tady >>

 

Původ: Jižní Indie

 

Dodavatel: 

Koření pochází z malé rodinné firmy v Jodhpuru, kde se tradice pěstování a zpracování koření dědí už v páté generaci. Firmu dnes vedou dcery majitele. Ženy mají v Indii jiné postavení a málokdy vedou nějakou firmu. Svým nákupem podporujete jejich působení v Indii. 

Více o příběhu 7 sester najdete na blogu >>

 

Recepty:

DHAL Z HIMACHAL PRADESHE

RAJSKÁ POLÉVKA PO INDICKU

 

 

Informace o dodavateli: Ms.Neelam, MV SPICES, Shop No.107, Naisarak Road, Jodhpur, India 

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: