Jednodruhové koření

Dnes je její největší využití při přípravě sladkých pokrmů a nápojů. Z jednoho lusku si sami můžete vyrobit až 0,7 kg pravého vanilkového cukru.

Je léčivá, vyrábí se z ní silice, tinktury, olej. Působí na chuť k jídlu, celkově podporuje trávení. Pomáhá krevnímu oběhu, snižuje krevní tlak, zmírňuje krvácení z...

Jedná se o bobule sklizené ve stavu částečné zralosti, následně se bobule ošetří jen rychlým usušením. Obsahuje vyšší množství peperinu.

Pepř patřil po dlouhou dobu k velmi drahocenným komoditám. V ajúrvédské medicíně se využívá jako detoxikant. Piperin, který je obsažený v pepři působí proti bolesti.

Kromě ovlivňování chuťových buněk zvyšuje produkci slin a žaludečních šťáv, ovlivňuje funkci jater, podporuje činnost srdce, působí antibakteriálně a tiší bolesti nervového...

Využívá se především jako dochucovací koření podporující chuť k jídlu a zajišťující klidné trávení. Používá se také k domácí léčbě astma, nespavosti, pankreatitidy, nefritidy,...

Kromě jeho lahodných chuťových vlastností, pro které je hojně využívaný v orientální kuchyni, je také velice dobrý na zklidnění žaludku. Povzbuzuje chuť k jídlu a pomáhá při...