Assamský čaj

Nejoblíbenější indická varianta černého čaje. Díky svému typickému aroma a plné chuti je ideální pro přípravu Chai Masaly. Čajovník assamský má navíc přirozeně vyšší obsah kofeinu oproti Čajovníku čínskému.

Tradičně se pěstuje ve státě Assam, která je jednou z největších oblastí na výrobu čaje na světě. Díky vysokému množství srážek a vlhkosti dosahuje zde pěstovaný čaj širokého spektra chutí a jemných podtónů. 

Sklizně největšího množství čaje probíhají v létě (červen, červenec, září). Tomuto období předchází sběr v březnu a v dubnu. Čaje z těchto sklizní nejsou bohužel určeny cíleně na export.

 

Kvalitní indický čaj bez chemických ošetření

  • Černý čaj přímo z Indie, konkrétně ze státu Assam
  • Ruční zpracování
  • 100% kvalita bez chemie a přidaných látek
  • Pěstováno i sušeno podle ajurvédských principů
  • Indičtí prodejci jsou férově zaplaceni
  • Výrazná chuť a vůně

 

Svým nákupem podpoříte postavení žen v Indii a pomůžete rodině 7 sester z Jodhpuru udržet jejich obchůdek s kořením.

hmotnost
Zvolená varianta není k dispozici. Reset vybraných parametrů.
Můžeme doručit do:
22.6.2021 22.6.2021 Zvolte variantu
Skladem Skladem Zvolte variantu
Kód: 432/50G 432/100 Zvolte variantu
Značka: Původ: Assam
89 Kč 149 Kč od 89 Kč
Kategorie: Čaj

Zpracování Assamského čaje

Assámský černý čaj je nejoblíbenější sorta čaje na indickém kontinentu. Zavadnutý čajový lístek je ve speciálnim roleru podrcen, natrhán a srolován do malých kuliček. Tato metoda zpracování je označována CTC (crush-tear-curl).

Šťáva z lístků, která se během tohoto procesu uvolní, je znovu k lístkům přidána, poté následuje fermentace a sušení.

 

Výsledkem je čaj, který má hutný, aromatický nálev a plnou, robustnější chuť. V Indii je podáván jako tzv. Chai, tedy silný čaj s mlékem, který je často dochucen zázvorem, kardamomem, hřebíčkem či jiným kořením. Vždy ale silně oslazen a tvoří základní část jídelníčku typického Inda.

 

V našich podmínkách je možné podávat i bez mléka a libovolně dochutit. Na jeho přípravu je možné použít i překapávač na kávu.

 

 

Proč zrovna Assamský čaj?

Jedním z největších přínosů Assamského čaje je zvýšení energie a bdělosti z kofeinu, kterého obsahuje Čajovník assamský přirozeně víc než Čajovník čínský. 

 

 

Historie čaje z Assamu:

Všechno to v podstatě začalo holandským cestovatelem Janem Huyghes van Linschotenem, který ve své knize z roku 1598 popsal zvyk Indů vařit z lístků divoce rostoucího Čajovníku assámského nápoj.

Zhruba o 250 let později se Skot Robert Bruce setkal s Indy, kteří popíjeli čaj z listů assámské varianty čajovníku a jelikož jeho bratr Charles byl zaměstnancem východoindické společnosti, pokoušeli se společnost přesvědčit, aby začala čaj pěstovat. V té době měla Anglie embargo na dovoz čaje z Číny, a proto hledala alternativy. Díky tomu v roce 1835 dostala východoindická společnost finanční prostředky k pěstování assámského čajovníku v místech, kde se čínský neujal. To byl první krok k rozšíření černého čaje z Assámu.

Čaj se v Assamu v současnosti pěstuje podél toku řeky Brahmaputry při hranicích s Barmou, Bangladéšem a Čínou. Jelikož je zde velmi velké množství srážek a vysoká vlhkost, dosahuje zde pěstovaný čaj širokého spektra chutí a jemných podtónů.

Sklizně největšího množství čaje probíhají v létě (červen, červenec, září). Tomuto období předchází sběr v březnu a v dubnu. Čaje z těchto sklizní nejsou bohužel určeny cíleně na export.

Assamský čaj je jedním ze tří nejexportovanějších indických čajů, dalšími jsou Darjeeling a Nilgiry.

 

 

Složení:

100% černý čaj z Assamu

 

 

Informace o dodavateli:

Ms. Neelam, MV SPICES, Shop No.107, Naisarak Road, Jodhpur, India 

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: