Assamský čaj

Díky vysokému množství srážek a vlhkosti v Assamu, dosahuje zde pěstovaný čaj širokého spektra chutí a jemných podtónů. Assamský čaj je jedním ze tří nejexportovanějších indických čajů, dalšími jsou Darjeeling a Nilgiry.

Varianta
Můžeme doručit do:
22.9.2020
Skladem (2 ks)
Kód: 432/100
149 Kč
Kategorie: Čaj

Assámský černý čaj je nejoblíbenější sorta čaje na indickém kontinentu. Čaj je zpracován metodou CTC (crush-tear-curl), což znamená, že zavadnutý lístek je ve speciálnim CTC roleru podrcen, natrhán a srolován do malých kuliček, šťáva z lístků, která se během tohoto procesu uvolní, je znovu k lístkům přidána, poté následuje fermentace a sušení. Výsledkem je čaj, který má hutný, aromatický nálev a plnou, robustnější chuť. V Indii je podáván jako tzv. Chai, tedy silný čaj s mlékem, který je často dochucen zázvorem, kardamonem, hřebíčkem či jiným kořením, vždy ale silně oslazen a tvoří základní část jídelníčku typického Inda. V našich podmínkách je možné podávat i bez mléka a libovolně dochutit, na jeho přípravu je možné použít i překapávač na kávu.

 

 

Anglický název: Assam Tea

Český název: Assamský čaj

Hmotnost: 100 gramů

Původ: Assam, Indie

 

Složení:

Černý čaj bez chemických ošetření. Zároveň neobsahuje žádné přidané konzervanty ani dochucovadla.

 

Příprava:

 

Historie čaje z Assamu:

Všechno to v podstatě začalo holandským cestovatelem Janem Huyghes van Linschotenem, který ve své knize z roku 1598 popsal zvyk Indů vařit z lístků divoce rostoucího čajovníku assámského nápoj.

Zhruba o 250 let později se Skot Robert Bruce setkal s Indy, kteří popíjeli čaj z listů assámské varianty čajovníku a jelikož jeho bratr Charles byl zaměstnancem východoindické společnosti, pokoušeli se společnost přesvědčit, aby začala čaj pěstovat. V té době měla Anglie embargo na dovoz čaje z Číny, a proto hledala alternativy. Díky tomu v roce 1835 dostala východoindická společnost finanční prostředky k pěstování assámského čajovníku v místech, kde se čínský neujal. To byl první krok k rozšíření černého čaje z Assámu.

Čaj se v Assamu v současnosti pěstuje podél toku řeky Brahmaputry při hranicích s Barmou, Bangladéšem a Čínou. Jelikož je zde velmi velké množství srážek a vysoká vlhkost, dosahuje zde pěstovaný čaj širokého spektra chutí a jemných podtónů.

Sklizně největšího množství čaje probíhají v létě (červen, červenec, září). Tomuto období předchází sběr v březnu a v dubnu. Čaje z těchto sklizní nejsou bohužel určeny cíleně na export.

Assamský čaj je jedním ze tří nejexportovanějších indických čajů, dalšími jsou Darjeeling a Nilgiry.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: